O mlekomatih

 

Sistem so razvili v Švici, izpopolnili pa so ga v Italiji. Preprosto bi ga imenovali lahko AVTOMATSKI TOČILNI SISTEM ZA PRODAJO SVEŽEGA PRISTNEGA MLEKA.

Mlekomat zagotavlja absolutno varnost potrošniku, kar se tiče kakovosti in higiene. Programska oprema in nadzorni sistem ne dovoljuje izdajo mleka, ki je starejše od 24 ur. V primeru, da kmetovalec nebi zamenjal mleka s svežim, bi se delovanje ustavilo. Prav tako bi se ustavilo delovanje, če bi prišlo do nenadzorovanega dviga temperature mleka. Kmetovalec je je o stanju mleka in mlekomata sproti obveščen preko modula GSM.

NA DISPLAYU MLEKOMATA JE IZPISANA TEMPERATURA MLEKA IN DATUM, URA IN MINUTA, KDAJ JE BILO PRIPELJANO SVEŽE MLEKO.

Točilni prostor se razkuži po vsakem točenju mleka, posebne UV svetilke pa delujejo antibakteriološko. Sistem ima tudi poseben ventilator,ki odganja morebitni mrčes, ki bi se sicer lahko nahajal v bližini mlekomata.

Pristojne inšpekcijske službe imajo na voljo posebne kontrolne kartice, ki jim omogočajo vpogled v stanje aparata za mesec dni nazaj. Temperatura je evidentirana vsakih 20 min.
Mleko pa se daje REDNO  na analize.

Potrošniki so bili v preteklosti že navajeni piti sveže ne-homogenizirano mleko. Hodili so   na kmetije, kjer jih je na kakšnih stopnicah med domačimi živalmi čakala ves dan na soncu njihova kanglica za mleko. In vsak dan so morali vzeti količino, za katero so se dogovorili. Tega mleka je potrošnikom včasih primanjkovalo, včasih ostajalo, večkrat pa se je tudi pokvarilo.

Sodobni potrošnik ima rad dobre, naravne in zdrave stvari. Ob poplavi trgovcev zahteva vrhunsko kakovost, higiensko neoporečnost, in točno takšno količino kot jo on potrebuje.  In le redki so pripravljeni hoditi s kanglico po dvorišču kmetije.

 

Lokacija mlekomatov(klikni za prikaz)

 

 

 

 
 
Disign by Numeric